About A Burning Fire

Sista april. Valborgsmässoafton.
...eller som för oss i östra Sverige; en andra nyårsafton!

I Uppsala är Valborg superhypat. Det är tveklöst årets största fest, som startar i valfri park med champagnefrukost och jordgubbar och sedan tar sig vidare ner mot fyrisån där hela uppsalas befolkning (man lär sno åt sig en plats redan under de daggiga morgontimmarna om man vill se ett uns av spektaklet...såvida man inte har riktigt vassa armbågar) trängs på broar, bryggor och bakom stängsel (och i träd) runt Saluhallen och längst med ån för att beskåda den traditionsenliga forsränningen med utklädda studenter som forsar fram i sina omsorgsfullt utsmyckade frigolitflottar nerför Kvarnfallet och ner i det iskalla vattnet. Festligt. Sedan är det dags för sillunch och snaps (som flödar stadigt under hela dagen) varpå tusentals studenter från diverse generationer vinglar vidare mot Carolinabacken där det är mösspåtagning och maratonlopp nerför den branta backen mot staden.. sedan är det gasque på valfri nation, där det ska sjungas snapsvisor och skålas ännu en gång, eller grillning hos goda vänner. Kvällen brukar avslutas med utgång alternativt däckande i valfri buske bland fjortiskonstellationer och vattenpipsrökande indiekids i stadsparken alterntivt slottsbacken.

image32
(Obs! Ej min bild )

Vad som egentligen blev av det uråldriga valborgsfirandets ursprungliga syfte; att framkalla våren med hjälp av sånger, tal och eldar lär vi nog aldrig få veta..

..och jag är tveksam på om ens hälften av alla skräliga ungar som vinglar runt i klungor på stan denna kväll nånsin skådat någon valborgseld/valborgsmässobål/majkase/majbrasa whatsoever. Om inte annat, så är jag rätt säker på att de gamla ceremonierna inom en inte alltför avlägsen framtid är utdöda och ersatta av ännu lite mer festande och några fler droppar alkohol...

Själv tog man det förhållandevis lugnt i år. Min kusselin var här och vad vi kom fram till var att Valborg är en utmärkt shoppingdag eftersom affärerna är helt och hållet trängselfria då alla andra roar sig på annat håll! Sen blev det lite forsränning & lite grillning & fett med dans på Escobar..

S o m m a r h a l v å r e t s  b ö r j a n


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback