Vitt igen

Clean town! Den gör mig glader. Längsedan sist, Mando!

Jag och Mirjam har varit ute på en långpromenad i den mjuka snön.. det är så mysigt att bara traska omkring bland disiga gatolyktor medan det knakar under fötterna..

Skulle egentligen ha tränat, men vi får se om det hinns med efter thé-partyt istället. Hm, party och party..  lite prat, läsning och tankesharing. Fint är det ändå.

Jag borde aldrig skriva här. Varje gång jag skriver är det ett tecken på att jag har tusen andra saker jag borde ta tag i, men som jag absolut gör allt to avoid. By the way så känner jag för att deleta den här bloggen. Det känns som jag inte kan stå för allt som står i den längre.


ett liv.

image165

Är vi intresserade?

OM vi är! Åtminstone jag. Men sedan är ju min kärlek till Astrid Lindgrens sagor lite utöver det vanliga.. Jag får ont i hjärtat varje gång jag läser någonting om Ronja Rövardotter. Det är min favorit. Och Birk. Honom är jag lite kär i. Nej, den där artikeln fick mig bara att känna oerhörd saknad och längtan till den förgångna barndomen.. och till Småland. Mormor. Rumskulla. Mitt drömland. Jag börjar gråta- dags att sluta. 

Kung

Nu har han mig i sitt våld också!


Chokladglass, bitar med smak av mörk och vit choklad, pekannötter, valnötter, kakaoöverdragna sötmandlar.

image164
Gardagens (nattens?)

thanksgiving

Denna dag inleddes med lite efterlängtad fil som vår svenska söta familj lyckats rota fram någonstans. Förmodligen kommer den från någon svensk liten matbutik, kanske samma som the "swedish müsli" som vi åt till kom ifrån. En rostad macka med den där typiskt amerikanska "marmorerade" osten fick stå som avslut denna vita fredagsmorgon.

Klockan tre var det dags för den traditionella Thanksgiving-middagen bestående av kalkon (förstås) med potatismos och "stuffing", hembakat vitlöksbröd med valnötter, tranbärssylt, paprika, bönor, majs och vitt vin. Jo, just det, förrätten bestod av en grönsallad med apelsin, valnötter och tranbär.

Gissa om vi blev mätta! Så nu sitter vi här så gott som orörliga och väntar in gästerna som dyker upp någon gång under den närmsta timman. Då vankas det pumpapaj och annat. Spännande...

image163


onsdag

13:30 BRUNCH: Spaghetti squash & kfärssås, okänd paj
15:00 FIKA: (Svenskt!) Kaffe och kanelbulle
18:00 MIDDAG: Grönsakssoppa och KNÄCKEBRÖD!!! (Åh, som vi saknat!)
22:00 Till "The Italian": Lite vin, lite ost & lite salta kex

image162

Dagens träning
Försökte mig på en joggingtur här i Apple Valley, men vände efter 10 min då jag was freezing my ass off, rent ut sagt.


Mallen

Jag ser fram emot fredagen. "Black Friday". Då ska vi strosa. Länge. Tidigt, tidigt ska vi gå upp. Liksom många andra. Det är årets största shoppingdag då julrean inleds och affärerna öppnar när det ännu är mörkt ute. Mall of America it is.

  • Cost to build - $650 million
  • Economic impact - Mall of America contributes more than $1.8 billion in economic impact activity annually to the state of Minnesota
  • Gross leasable space - 2.5 million square feet
  • Gross building area - 4.2 million square feet
  • Number of stores - More than 520
  • Sit-down restaurants - 20
  • Fast food restaurants - 30
  • Specialty food stores - 36
  • Movie screens - 14
  • Employees - 11,000 year-round, 13,000 during summers and holidays
  • Parking spaces - 12,550 on-site
  • Walking distance around one level - .57 miles
  • Total store front footage - 4.3 miles
  • Key attractions include The Park at MOATM, Underwater Adventures® Aquarium, LEGO® Imagination Center, Dinosaur Walk Museum, A.C.E.S. Flight Simulation, NASCAR Silicon Motor Speedway, Bloomingdale's, Macy's, Nordstrom and Sears.

    Did you know?
  • 258 Statues of Liberty could lie inside the Mall
  • If Mount Rushmore was divided into individual monuments, a president could reside in each of the Mall's four courts
  • Mall of America is big enough to hold 32 Boeing 747s
  • Seven Yankee Stadiums can fit inside Mall of America
  • If a shopper spent 10 minutes browsing at every store, it would take them more than 86 hours to complete their visit to Mall of America
  • There is no sales tax on clothing in Minnesota

Rackarns. Vi som tänkte att vi kanske kunde besöka åtminstone hälften av affärerna om vi går upp riktigt tidigt och åker därifrån riktigt sent... seems like we have no chance. Men det ska bli grymt roligt!


Tisdag

FRUKOST: Havregrynsgröt "Apple & Cinnamon" + 2 toast m. mjukost

Resten är historia.

Nu är klockan snart tio och jag sitter i Maddes & Corys säng, spelar lite svensk (uppsalaisk t.o.m) mysig psychtrance, och ska snart dra täcket över huvudet för idag. Min fot krampar och dampar sig. Aj? Flickan och skulden heter boken som ligger bredvid mig. Det är Mirjam som läser den, och den tar upp samhällets syn på våldtäkt. Intressant, men ack så svenskt. Mycket notiser där i som verkligen luktar gul och blå. Klockan känns som nattetid och mina ögon drar sig som persienner för ögonen. Godnatt!

Måndag

Gårdagen var ingen vidare dag. Inte mycket gjort alls. Ångest, ångest. Jag & Maria körde en riktig genomkörare innan vi slog oss ner i cafeterian och svullade för fulla muggar in på småtimmarna. Helt urflippat. Chokladfyllda tjockisvåfflor översvämmade med sirap, florsocker, kanel, grädde.. glass hade vi till också. Mums. Vi var riktigt kräsna med vad vi skulle ha till, så personalen måste tyckt vi var riktigt besvärliga som tvingade dem att rota fram allt som inte fanns framme. Men det var värt! (Inte dagen efter dock)

Nu är det ny vecka; nytt liv. Ja, faktiskt. Bara två dagar- sedan Thanksgiving break då jag far till Mirjams superhälsosamma moster och hennes familj. Det blir mys. Så, nu kör vi!

08:30 FRUKOST: Mjölk och flingor med russin
10:30 MELLANMÅL: Thé och risgrynsgröt
13:30 LUNCH: Klyftpotatis, kokta grönsaker, kyckling + 1 kiwi & 2 äpplen
18:00 MIDDAG: Kycklingburgare, grönsallad + annanasbitar
(och en halv jordnötssmörskaka som inte M ville ha. I'm addicted, I told you!)
22: 30 Oatmeal "Maple & Brown sugar"

image161


Dagens träning
35 min at noon

Jag måste bara säga att...

YESTERDAY WAS A BLAST!


Lördag

12:30 BRUNCH: Regular Oatmeal m. Marias äppel/kanel-mos
17:00 MIDDAG: Spaghetti & tomatsås, fruktsallad + 2 äpplen

Courtland ikväll. Jag gillar't. Mysigt ställe ovanför en bar (dit inte jag kommer in) med myspysiga människor. Det är ett keg party. Jag vet inte om de existerar i Sverige? Själv var jag åtminstone aldrig på något. En öltunna köps in och för tre dollar får du så mycket du vill och klarar av under hela kvällen. 3 $ = 18 SEK. Det är inte ens en öl?! Lite halvgalet sådär.. men som sagt: jag gillar't.

image160

Dagens träning
60 min före brunch

Betyg på dagen: VG

Global uppvärmning och annat

image159

Det här skriker aftonbladet ut idag medan våra försök till förståelse om klimathotet här kan liknas med några små fisar i luften.
Amerikanerna tror inte på klimathotet.
De tror inte på växthuseffektetn och global uppvärmning.
"En media-grej".

Nej, jag skojar inte. De tror/vill tro på det, och det gör mig förbannad. Vad finns det för anledning att förneka människans förstörelse av moder jord? Vari ligger vinsten att föra kampanjer emot denna teori och få folk att tro att det bara är struntprat? Gahh.

Amerikaner är lyckliga så länge de får äta sina Big Macs och kolla American Idol..

Ännu en i samlingen.

image158

Jag har ju olyckligt nog blivit helt addicted to jordnötssmör sedan jag kom till det här landet. Så denna gillade vi :)

Fredag

07:30 FRUKOST: Gröt m. äppelmos, thé med mjölk & honung
12:00 Ett äpple
12:30 LUNCH: Potatisbollar (?), sallad + 2 koppar thé
17:30 MIDDAG: Sallad m. keso, banankakor + 1/2 sirapsindränkt våffla
02:00 Ben & Jerry's "Peanut Butter Cup"

image157

Varken jag eller M hade tidigare provat på cafeterians våfflor, så i väntan på Skinny & the Pygs passade vi på att dela på en. Utåt sett är amerikanska våfflor (som allt annat här) bra mycket tjockare än svenska, vad smeten sedan innehåller har jag absolut ingen blekaste om. Kanske är det egentligen vad man har på våfflan som spelar roll.. och vi ville ju vara så typiskt amerikanska som möjligt och överröste våra med socker och sirap. Gutt var det (men inte nyttigt!)

Kvällen fortsatte med lite rock i aulan, och tillbringades sedan med min favoritgrabb från Texas, Ian. Vi hängde lite i bowlinghallen med mitt första raggprojekt Alex och hans kumpaner. Lite drinkar sveptes ner (som jag ej räknat med här) och det var allmänt trevligt. Ben & Jerryn hoppade på något mystiskt sätt i min väska på hemvägen..


Dagens träning
45 min cykling innan frukost
40 min löpband innan middag

Betyg: IG

No vomiting. Anxiety remains.

- Hey! What's going on?!
- Nothing!
- Nothing...?

image156

Sen sprang jag. För ingenting är ok längre.


Torsdag


07:30 FRUKOST: Skum grötsort m. äppelmos + mjukoststoast
08:30 Pluggenergi: 1 äpple
13:45 LUNCH: Oatmeal x 2
17:00 En mycket utdragen MIDDAG (Håll i er):
Tomatsoppa, pastasallad
+ makaronisar & kfärssås
+ kyckling m. klyftpotatis
+ thé & degig honungsmacka
+ gräddig fruktsallad
+ äpple
+ 2 st banankakor
20:00 Pluggångest: Helt smaklös grötgegga
22:30 Myskväll: Varm choklad
00.00 Natthop i caf: flottbagels med centimetertjockt lager jordnötssmör

Kan seriöst knappt stå upprätt. Uh, säger jag bara! Ovärd dag. Jag ska sluta sitta och sällskapa i cafeterian i timmar.. det är nog inte vidare idé. Jag är förkyld och har ont i halsen. Dessutom fyra tjockiskapitel att läsa.. (plus en massa annat som jag blundar för). Imorgon är det fredag och sedan helg. Sedan blir det deffning. Oh, ja. Jag vågar inte ens prova jeansen jag köpte för några veckor sedan. Då är det illa. Klubban i bordet.

image154

Dagens träning
45 min at noon
Betyg på dagen: IG!

Min största influens och förebild

image153

Jag skulle kunna skriva en hel bok om hur mycket hon påverkat och fortfarande påverkar min syn på livet och allt runtomkring. Jag önskar att jag hade den tiden.

100 år

Onsdag

07:30 FRUKOST: "Burkgröt" Raisin Spice, apelsinjuice + 1 toast m. mjukost
10:45 MELLANMÅL: Ett smarrigt rött äpple
12:00 LUNCH: White chili-soppa & pastasallad, thé
13:00 (..lång-diskussions-lunch) 3 äpplen
16:30 Svull!!
22:00 WORKOUT: Oatmeal Maple & Brown Sugar + Yoghurt m. müsli 

image152
Jag är en äpploman. Det får jag ofta höra. Speciellt av Jerred. Idag var de extra goda. Hur som helst: en faildag igen. Nu är det riktigt, riktigt dåligt. Ska jag skylla på att jag har två stora prov imorgon att stressplugga till? Athletics Injuries (astråkigt) och Psychology (grymt intressant) samt att jag inte lämnat in ett livsviktigt midterm-papper i historia och ej heller hunnit läsa ut Frankenstein och skrivit en outline på det? Eller så skyller jag helt enkelt på min otroligt dåliga självdisciplin.

Dagens träning:
60 min kväll

Betyg: IG!


Tisdag

07:30 FRUKOST: Kashi "Burkgröt" Apple Cinnamon
12:00 LUNCH: Tacosoppa & pastasallad + äpple
13:45 Chokladsmet + 3 st Reese's Peanut Butter Cups
18:30 MIDDAG: Pastasallad & litet smakprov av Joels chokladpizza (!?) + äpple

Sådär. Då var första rapporten avklarad. Jag kan inte påstå att jag är stolt; damprycket med chokladsmeten och efterföljande godisgott var ett nederlag. Har ni förresten testat Reese's Peanut Butter Cups någon gång? Det är en riktig storfavorit här, men jag kan inte minnas att jag någonsin stött på det hemma i Svealandet. Och ja.. den där chokladpizzan.. Vad får de allt ifrån egentligen?

image150

Dagens träning
50 min löpband
strax före middag

Betyg på dagen: IG!

Mint.

image147

MAT

Jag ska börja följa en uttjatad trend och skriva matblogg! Förra veckan var lite lagom katastrofal, så nu blir det noggranna redovisningar här framöver. Åtminstone denna veckan. Kanske ska man börja på en måndag, men nåja.. jag kan väl säga som så att gårdagen fungerade som en s.k. "ätardag" innehållande alltför många gräddfyllda toffee-kakor, glass, toast efter toast med centimetertjockt lager jordnötssmör.. you get it.


Snedsteg

Jerred har varit här och vi har gjort läxor. Femton minuter. Resten av tiden pratade vi bort. Jag har så mycket att göra. Så äckligt mycket. Tanken på det ger mig hjärnblödning...

Jag har fått det sagt nu. Det blev det klassiska prata-om-känslor-för-en-annan-metoden. Kanske inte den mildaste, men samtidigt var det en genomärlig historia om något som varit och inte är. Det handlar om att komma över, andas och ta en paus. Jag tror att han förstod.

Amanda och Steph lever klubbliv i detta nu. Ian är festlös.
Den dagliga rapporten.

Och i övrigt.. så ångrar jag mig. Det är inte ofta jag ångrar mig vad gäller sådana där händelser, men det där kändes aldrig riktigt rätt. Jag visste att det skulle hända förr eller senare, och jag har aldrig haft något emot tanken. Men när vi väl kom dit.. då var det aldrig riktigt rätt. Jag vaknade upp med skuldkänslor. Det har aldrig hänt förr. 

kanske något händer inom mig? Kanske de här veckorna har haft en viss inverkan på mig redan. Det är positivt. Jag blir bara mer och mer säker

What have i done

Fy sjutton.

Vi kollade på film igår. Sen stängdes open dorms och vi tog med oss dvd:n ut i bilen. Körde mot en skog, och stannade mittemot en bäck.
"it's nice. it's pretty nice.."

Hutter, hutter. Aldrig mer sova i en igenfrostad bil. När klockan närmade sig fem fick jag nog. Det spelar ingen roll hur omslingrade man är eller hur tätt, tätt, tätt man ligger intill varandra.. Mina fötter var is. Vi åkte tillbaka och Jake fick bära in mig till Augustana. Fötterna var inte bara blå, de hade till och med svartnat på vissa ställen. (Nej, jag skojar inte! Amputering here we go). Smög in till M och somnade i hennes soffa.

Aldrig mer.
Aldrig mer du.


materialism

Den amerikanska dollarn ligger nu nere på 6.3.

Igår shoppade jag loss på Target och fann snyggaste Marilyn Monroe-teen + den perfekta svarta polotröjan + ett dussin underkläder (orkar. inte. tvätta.)

Satt och räknade lite på kvittona och insåg plötsligt vilka fynd jag har gjort! Teen gick på femtiolappen, polotröjan på en tia extra och underkläderna cirkus 10kr/st. Köpte en kopp också (mysiga thé-kvällar har vi) som gick på mindre än tjugolappen.

Berättade jag om vår lilla runda på Wall of America förra veckan förresten? Den gjorde mig lite fattigare, och lite rikare! De ynka fyra timmarna vi hade på oss räckte dock föga. Det var en lång inköpslista jag hade; alltifrån vinterkläder till pysselipyssel...

Skamligt nog var den första (av ett par tusen) butiken vi rusade in i: H&M. Ibland är det svårt att slita sig. Hittade i alla fall sötaste stickade tröjan där (som jag myser i nu). Jag och M fajtades om den ett tag, men jag vann! Ett par röda fingervantar slank också ner i kassen. Det andra viktiga inköpet jag gjorde var ett par chocolate Beardraws:


Förhoppningsvis överlever jag vintern i dessa!

Nya jeans var något jag riktigt suktade efter. Problemet är bara att det är så rackarns svårt att få tag på ett par tajta i skinny modell. Det anses lite odd; amerikanerna traskar runt i stora, utsvängda, ibland stentvättade (rysningar) blå jeans, vilket jag inte har tänkt finna mig i.. än. Blåjeans är verkligen standard och jag har haft stora svårigheter att finna grå, svarta eller någon annan färg på jeans sen jag kom hit! Jag minns söta Graces kommentar under första veckan jag var här, när jag bar mitt gråa par:

I love your jeans!! They're like white.. but black.

Hur som helst, under den här Wall-vandringen hann jag äntligen springa in på mitt älskade Urban & Outfitters som blev räddningen. 3 par byxor rikare var jag när jag kom ut därifrån. 1200 kronor fick jag lägga ut för dessa, vilket jag tycker är mer än OK för så många (snygga!) jeans. Dan och Jerred höll på att svimma av när jag berättade det, och stirrade sönder mig när jag förklarade att det är vad jag brukar lägga på ETT par jeans hemma. Hur som haver, passade på att fråga personalen där om tips på liknande butiker som har skinny jeans m.m. i sitt sortiment:

Hmm.. hmm... (lång betänketid)... (diskuterar med annan personal)... hmmm... H&M?

Ja, ni ser.

        

That's a swedish thing.

I övrigt hade jag en liten crash på världens hetaste snubbe inne på Merzmiez, vilken är en butik som kommit mig nära hjärtat. Kläderna där är otroliga- har sällan skådat så mycket läckra hoodtröjor m.m. Personalen är helt underbar och high-fivar en när man kommer in, förser en med galna samtal och ja.. vilka grabbar. De mindes mig sen sist.

Vad gör jag här? Jag borde verkligen skriva på historian nu. Nu. Ja, nu.


isländsk magi

Jag skulle hemskt gärna vilja se den här filmen.

image146

Chocolate bread pudding

image140

Det var ju inte riktigt meningen...

blommor

det ar sa speciellt det dar. tillfallen da man overstiger den dar gransen och oppnar sig helt och hallet. jag sa som det var. att jag hatat henne i hela mitt liv. att hon ar den enda manniska jag verkligen ogillat sa starkt. she didn't blame me. hur skulle hon kunna gora det? sjalv berattade hon att hon tyckte det var riktigt daligt mellan oss nar vi forst kom till usa. riktigt daligt. men att nu ar det battre. skont med ett sadant avslut i alla fall!

och jake hade (som jag visste hela tiden!) fatt ett emotionellt utbratt pa mig ocksa. "i was mad at you one day, so i ate the meatballs!". haha.. loken alltsa. vad ska man saga. new york i alla fall. nyar. boende har vi ocksa. fina fisken. och antligen har hans satt in massa bra musik pa min dator! 2 gb ljuvligheter. tar nog ett tag innan jag behover fylla pa det skafferiet. canada ar forresten installt. det blir dropkick murphys till helgen istallet, vilket kanns minns lika bra! isaac stoppade mig i matan idag. han ska ocksa dit. ett helt gang nu. tror det kommer bli fantastiskt.

tjock & hej

Vad tusan!

Kikar ut genom fönstret.. och det SNÖAR!

Sjutton också. Har ju ingen vinterjacka.
Och nu kommer det bli snorkallt. For sure.

image139


Glasnost, perestroika och uskoreniye också!

image137

Jag är ledsen Gorbachev,
men nu får du inte mer uppmärksamhet av mig ikväll.